Søer og pattegrise

Søer og pattegrise - SEGES Projektsitet

Formålet med programmet er at sikre, at produktionen af smågrise i Danmark fortsat er konkurrencedygtig samt at VSP’s målsætninger for produktivitet, pattegriseoverlevelse mv. opfyldes. Konkurrencekraften i dansk produktion af smågrise bygger primært på, at produktiviteten i soholdene fortsat er stigende samt at kvaliteten af smågrisene er med til at sikre en rentabel slagtesvineproduktion. En fortsat stigende pattegriseoverlevelse er en væsentlig faktor i forbedringen af produktiviteten i soholdet, og derudover har dette emne stor politisk bevågenhed. En høj pattegriseoverlevelse er en udfordring, og der er ekstra udfordringer, hvis søerne er løsgående i diegivningsperioden. I dette program indgår projekter med forskelligt fokus, men alle med målet at fremtidssikre sohold i Danmark. I projekterne ønskes en generel synergieffekt, derfor gennemføres arbejdet med at kortlægge årsagssammenhænge i forskellige staldsystemer. En del af projekterne har fokus på højere pattegriseoverlevelse. Herudover er driftssikre løsninger vigtige for, at de bliver implementeret fuldt ud, eksempelvis lovkravet om løse søer i løbeafdelingen. De sidste projekter i programmet vedrører fodring. Korrekte og mere rentable muligheder for fodring kan sikre produktionen, og her undersøges mæthedsfremmende fodring samt mulighederne for billigere fodring gennem ændrede råvarevalg i foderblandingerne. Programmet omfatter følgende konkrete emner:

  • Supplerende mælk
  • Pattegriseoverlevelse og -tilvækst
  • Højere overlevelse hos pattegrise
  • Optimeret indretning af løbestalde til løsgående søer
  • Adfærdsregulerende fodring til søer
  • Rug til søer
  • Reduktion af dødelighed

Artikel fra Fagmagasinet SVIN, marts 2016
Artikel fra Fagmagasinet SVIN, marts 2016
Artikel fra Fagmagasinet SVIN, marts 2016
Artikel bragt i Fagmagasinet SVIN, juli 2016
Artikel bragt i Fagmagasinet SVIN, maj 2016
Artikel fra Fagmagasinet SVIN, marts 2016
Afholdt ved Fagligt Nyt 2016
Energitilskud til de mindste pattegrise ved kuldudjævning øgede ikke overlevelse eller tilvækst.
Foderets indhold af FEso pr. 100 kg havde ingen effekt på søernes produktionsresultater i stalde med gulvfodring, når søerne fik samme daglige mængde FEso.
Flytning til ornekontakt kunne kun synkronisere 25 og 38 % af poltene i to besætninger til at komme i brunst 4-8 dage senere. Altresyn® synkroniserede brunsttidspunktet til 4-8 dage efter sidste behandling hos 78 og 92 % af poltene i besætningerne.
Drægtige søer kan æde 3 kg majsensilage om dagen og det har en gavnlig effekt på antallet af søer, der tomgangstygger. Der var ingen effekt på antal udtagne søer, spredning i huld ved faring, kuldstørrelse eller søernes mavesundhed ved fravænning.
Fri adgang til roepiller til gylte og drægtige søer i stier med ESF betød, at dyrene i gennemsnit åd 450 gram roepiller pr. dag. Det påvirkede ikke antallet af dyr som tomgangstyggede, eller deres produktivitet og mavesundhed.
Der går 3-4 timer fra grisen drikker råmælk, til de maternelle antistoffer fra råmælken kan påvises i grisens blod. Uanset om grisen drikker råmælk ved fødsel eller 2 eller 6 timer efter fødsel, så optages den samme mængde maternelle antistoffer.
Når grise bliver kolde i perioden efter fødsel har de en højere dødelighed. Aftørring af fostervæske med papir eller fugtsugende pulver kunne ikke påvirke termoreguleringen eller reducere dødeligheden.
Pattegrise, som får glucose eller ko-råmælk, inden de drikker råmælk hos soen, kan fortsat optage råmælksantistoffer fra somælken.
Når de små pattegrise blev hos egen mor ved kuldudjævning, faldt tilvæksten statistisk sikkert i forhold til opvækst hos en mindsteamme.

© 2021 - SEGES Projektsitet